Tullikamarin 120-vuotinen tarina kääntyy kirjaksi – joukkorahoitus alkaa 24.5.

Suomen tärkeimpiin kulttuurikeskuksiin kuuluvan Tullikamarin tarinan kirjoittavat toimittajat Tero Alanko ja Antti Lähde. Kirja toteutetaan joukkorahoituskampanjalla, joka käynnistyy maanantaina 24.5.2021.

”Kirjasta tulee näyttävä, erottuva, viihdyttävä, perusteellinen, kaunis. Sen luettuaan tietää, miltä Tullikamari tuntuu, maistuu ja tuoksuu.”

* *

TULLIKAMARI VIETTÄÄ 120-vuotisjuhlavuottaan. Sen kunniaksi Tampereen Kulttuurikamari Oy on polkaissut käyntiin joukkorahoituskampanjan. Kampanjan tavoitteena on julkaista kirja, joka kertoo Tullikamarin pitkän ja värikkään historian vaiheet 1900-luvusta nykypäivään.

Tullikamari 120 vuotta -teoksen kirjoittavat tamperelaiset toimittajat Tero Alanko ja Antti Lähde. Parisataasivuinen kirja kertoo Suomen tärkeimpiin kulttuurikeskuksiin kuuluvan punatiilirakennuksen tarinan tekstin, haastattelujen, valokuvien ja monipuolisen arkistomateriaalin kautta. Aineiston keräämisessä hyödynnetään sekä olemassa olevia arkistoja että tavallisten ihmisten tarinoita, valokuvia ja muita muistoja.

Joukkorahoituskampanja toteutetaan yhteistyössä FundYou Oy:n kanssa. FundYou Oy on vastuullisuuteen keskittyvä uusi joukkorahoitussivusto, jossa yritykset ja yksityishenkilöt voivat tukea maailmaa muuttavia kulttuurihankkeita ja kestävän kehityksen innovaatioita.


Tullikamari 120 vuotta -kirja ilmestyy toukokuussa 2022. Kirjan hinta on 35 euroa. Kovakantisen, 120 euron hintaisen rajoitetun erikoispainoksen ostajat saavat nimensä kirjan tukijalistaan. Yrityksille tarjotaan erilaisia tukimahdollisuuksia 500 eurosta ylöspäin.

Kirjahanketta voi tukea myös muita vastikkeita ostamalla. Alkuvaiheessa myynnissä on muun muassa yksittäisiä punatiiliä Tullikamarin backstagen seinäkirjoitusten ja merkintöjen peittämästä tiiliseinästä, joka purettiin vuoden 2020 remontin yhteydessä. Lisää vastikkeita julkaistaan kampanjan kuluessa.

Joukkorahoituskampanja käynnistyy maanantaina 24.5.2021 kello 8. Kirjan ja muiden vastikkeiden ostaminen ennakkoon onnistuu kuitenkin jo nyt.

Kirjan julkaisu toteutuu, mikäli joukkorahoituskampanja saavuttaa 55 000 euroa. Kampanja jatkuu elokuun loppuun asti.

LUE LISÄÄ: https://fundyou.io/project-details/tullikamari-120-vuotta-4190ac9a

* *

Tullikamarista

Vuonna 1901 Tampereen rautatieaseman kupeeseen noussut Tullikamari ehti palvella alkuperäisessä tarkoituksessaan piiritullikamarina ja tullausterminaalina yli 80 vuotta. Georg Schreckin suunnittelema punatiilinen uusrenessanssirakennus tunnetaan nykyään yhtenä Suomen perinteisimmistä ja arvostetuimmista kulttuurikeskuksista. Tässä tarkoituksessa rakennus on toiminut vuodesta 1988 asti.

Tullikamarilla vierailee vuosittain lähes neljännesmiljoona kävijää. Se on tukikohta yhtä lailla Tampereen elokuvajuhlien, Tampere Jazz Happeningin, Tampereen Teatterikesän ja Valtteri Festivalin kaltaisille vakiintuneille festivaaleille kuin kymmenille pienemmille tapahtumille, kuten klubi-illoille, diskoille, hää- ja syntymäpäiväjuhlille sekä yritystilaisuuksille.

Keikkoja Tullikamarilla järjestetään vuosittain jopa 600 vuodessa. Vuosien varrella Pakkahuoneella tai Klubilla ovat esiintyneet muun muassa Motörhead, The Prodigy, Black Sabbath, The Stone Roses, The Offspring, Ornette Coleman, De La Soul, Ramones, Bullet for My Valentine, Wilco, Paradise Lost, David Byrne, Type O Negative ja The Wailers – sekä tietenkin kaikki kotimaiset Nightwishin ja Popedan kaltaisista kiintotähdistä paikallisiin punkbändeihin ja räppärinalkuihin.
 

Kirjoittajista

Kirjan kirjoittavat tamperelaiset toimittajat Tero Alanko ja Antti Lähde. Molemmilla on pitkä tausta musiikkijournalismissa ja journalismissa laajemmin. Molemmilla on myös läheinen suhde Tullikamariin niin tapahtumajärjestäjinä, tiskijukkina kuin pitkäaikaisina asiakkaina.

Tero Alanko on freelancer. Hän on toimittanut laajoja musiikkikansioita eri levy-yhtiöille ja työskennellyt Soundi-lehden toimituspäällikkönä. Hän on kirjoittanut moniin lehtiin, kuten Aamulehteen, Imageen ja Suomen Kuvalehteen.

Antti Lähde on freelancer. Hän on työskennellyt muun muassa Aamulehden toimittajana sekä Rumba- ja Rytmi-musiikkilehtien toimituspäällikkönä. Hän kuuluu Nuorgam- ja Kulttuuritoimitus-verkkomedioiden perustajiin.

Kirjasta

”Tullikamari on ollut tärkeä paikka tuhansille ihmisille jossain vaiheessa heidän elämäänsä. Juhlakirja on omistettu heille, sillä ilman heitä kirjaa ei olisi tarpeen kirjoittaa.

Kirjasta tulee näyttävä, erottuva, viihdyttävä, perusteellinen, kaunis. Sen luettuaan tietää, miltä Tullikamari tuntuu, maistuu ja tuoksuu. Samalla kirja tulee kertoneeksi ajan, kaupungin, maailman ja kulttuurin muutoksista vähintään viiden vuosikymmenen ajalta.”

* *

https://tullikamari.net/
https://fundyou.io/

Facebook: klubitampere
Instagram: @tullikamaritre